Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχωτική διαταραχή στην αρχή της ενηλικίωσης τους. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας στην Ιρλανδία (RCSI) , υποδηλώνει ότι  η αύξηση των επιπέδων Ω3 μπορεί να έχει πιθανό προληπτικό αποτέλεσμα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ψυχωτικών διαταραχών.

Σε μελέτη υγείας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.800 άτομα, αξιολογήθηκαν για ψυχωτική διαταραχή, καταθλιπτική διαταραχή και γενικευμένη διαταραχή άγχους έφηβοι και ενήλικες από 17 έως και 24 ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των αξιολογήσεων, συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία γενικά αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία γενικά μειώνουν τη φλεγμονή. Ενώ υπήρχαν λίγα στοιχεία ότι τα λιπαρά οξέα συσχετίστηκαν με ψυχικές διαταραχές στην ηλικία των 17 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι οι 24χρονοι με ψυχωτική διαταραχή, καταθλιπτική διαταραχή και γενικευμένη διαταραχή άγχους είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-6 από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε σύγκριση με αυτά χωρίς αυτές τις διαταραχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι 24χρονοι με ψυχωσική διαταραχή είχαν χαμηλότερα επίπεδα DHA, σε σύγκριση με ενήλικους 24 ετών χωρίς ψυχωτική διαταραχή. Το DHA είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που απαντάται συνήθως σε λιπαρά ψάρια ή σε συμπληρώματα διατροφής. Είναι ένα πρωταρχικό δομικό συστατικό του ανθρώπινου εγκεφάλου, του εγκεφαλικού φλοιού, του δέρματος και του αμφιβληστροειδούς.

Σε μια ομάδα άνω των 2.700 ατόμων που παρακολουθήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, οι έφηβοι με υψηλότερα επίπεδα DHA στην ηλικία των 17 είχαν 56% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχωτική διαταραχή επτά χρόνια αργότερα και στην ηλικία των 24 ετών. Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τις έρευνες ότι το DHA στην εφηβεία μπορεί να έχει πιθανό προληπτικό αποτέλεσμα στη μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ψύχωσης στην πρώιμη ενηλικίωση.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για το θέμα αυτό και πως τα αποτελέσματα είναι σταθερά όταν λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Περισσότερα για την έρευνα στο παρακάτω βίντεο: