Ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας

Συσκευές που τοποθετούνται στο αυτί και μετρούν την πίεση, αισθητήρες ιδρώτα, εφαρμογές στο κινητό και πολλές άλλες τεχνολογικές καινοτομίες αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο έτος με στόχο την προάσπιση της υγείας μας. Πολλές εταιρείες επικεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον τους στον τομέα της «ηλεκτρονικής» υγείας και στοχεύουν στην πρόληψη, διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία από τις ασθένειες. Η επιστήμη λοιπόν προσφέρει λύσεις και σύγχρονες μεθόδους για να παρακολουθούμε και να αντιμετωπίζουμε σε κάθε στιγμή τα προβλήματα της υγείας μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κατασκευάστηκε μια συγκεκριμένη συσκευή για το αυτί η οποία κυκλοφορεί ευρέως από τον περασμένο Μάρτιο. Κάνει παθητική παρακολούθηση και προσφέρει ακριβείς μετρήσεις, λόγω εγγύτητας με την κροταφική αρτηρία. Επίσης προσφέρει πληροφορίες για την αρτηριακή πίεση, το ρυθμό της αναπνοής και τον κορεσμό του οξυγόνου και επιπρόσθετα μετρά τον καρδιακό ρυθμό, τις θερμίδες που καταναλώνουμε, το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας ή λειτουργεί ως βηματόμετρο αφού ανιχνεύει την ταχύτητα, τη στάση του σώματος και το ρυθμό.

Τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε η πρώτη συσκευή για το αυτί, το BitBite, η οποία καταγράφει, αναλύει και αλλάζει τις διατροφικές σας συνήθειες, σε απευθείας χρόνο, και σας «ψιθυρίζει» ή στέλνει μήνυμα στο κινητό πότε πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές, όπως να επιβραδύνετε το διατροφικό ρυθμό σας, ή να πιείτε περισσότερο νερό.

Από την άλλη πλευρά εάν θέλετε να έχετε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο σώμα σας, πολύ σύντομα θα είστε σε θέση να παρακολουθείτε την εσωτερική βιοχημεία σας με έναν φορητό βιοαισθητήρα. Πρόκειται για μια ταινία που θα μετρά τις μεταβολικές ουσίες που εκκρίνονται από τον ιδρώτα, επιτρέποντάς σας να παρακολουθείτε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, το επίπεδο ενυδάτωσης, τη μυϊκή προσπάθεια και τη σωματική σας απόδοση. Σύμφωνα με την εταιρεία που κατασκευάζει τον βιοαισθητήρα, την Electrozyme, η χημική ανάλυση από τους βιοαισθητήρες μπορεί να δώσει στους ανθρώπους πραγματικές γνώσεις για το μεταβολισμό τους και τον καρδιακό ρυθμό. Οι χημικοί αισθητήρες ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στις φορητές συσκευές.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που οι προστατευτικές θήκες για τα κινητά τηλέφωνα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν και ως ιατρικές συσκευές, όπως η εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τα iPhone, που πραγματοποιεί ΗΚΓ και μέσα σε 30’’ μπορεί να γνωρίζει κάποιος εάν έχει κολπική μαρμαρυγή (AliveCor), ενώ τα ίδια τα smartphones, θα μπορούν να κάνουν ηλεκτροκαρδιογραφήματα οπουδήποτε και όχι μόνον στα ιατρεία, ή να μετρούν το σάκχαρο του αίματος. Υπάρχουν ήδη χιλιάδες εφαρμογές υγείας που μπορείτε να βρείτε στο Google Play ή το iTunes. Σύντομα, μερικές από αυτές τις εφαρμογές μπορεί να απαιτούν ιατρική συνταγή. Ένα παράδειγμα είναι το WellDoc, το πρώτο κινητό «συνταγογραφούμενη συνταγή» για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η εφαρμογή επιτρέπει την εισαγωγή δεδομένων σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης, τη διατροφή, την άσκηση και άλλους παράγοντες, που η εταιρεία αναλύει αυτόματα και δίνει στον ασθενή άμεση καθοδήγηση. Τέλος, η εταιρεία GoodLux Technology πρόσφατα παρουσίασε το SunSprite, την πρώτη φορητή συσκευή για να παρακολουθείτε καθημερινά πόσο ηλιακό φως λαμβάνεται καθημερινά ώστε να έχετε οφέλη στην υγεία, καλύτερη ενέργεια και διάθεση. Όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι τη φορητής αυτής συσκευής μέχρι στιγμής όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες επικεντρώνονται στη διατροφή και στην καλή φυσική κατάσταση, παραβλέποντας την ψυχική ευεξία. Το ηλιακό φως καθορίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματος, το οποίο ελέγχει βασικές συνιστώσες της ψυχικής ευεξίας, τις ορμόνες, τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση, την πέψη και τον ύπνο.

Το SunSprite θα παρακολουθεί και θα προειδοποιεί για την υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.