Ψωριασική αρθρίτιδα: Το αυτοάνοσο νόσημα με τα δύο πρόσωπα.

 

Δρ. Παναγιώτης Αθανασίου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας Συντονιστής

Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής

Υπεύθυνος Ιατρείου Αυτοανόσων Νοσημάτων

Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος»

 

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι προοδευτική, χρόνια, φλεγμονώδης αρθρίτιδα που παρατηρείται σε ασθενείς με ψωρίαση και σχετίζεται με αρθρική καταστροφή, λειτουργική αναπηρία και πιθανότητα πρώιμης θνητότητας.

Η ψωριασική αρθρίτιδα έχει δύο πρόσωπα. Χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις από το δέρμα και εκδηλώσεις από τις αρθρώσεις. Οι εκδηλώσεις από το δέρμα είναι η ψωρίαση. Οι εκδηλώσεις από το μυοσκελετικό σύστημα είναι αρθρίτιδα και ενθεσίτιδα, δηλαδή φλεγμονή των αρθρώσεων και των ενθέσεων, των περιοχών όπου οι τένοντες συνδέονται με το οστούν. Στην ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλεται και ο αξονικός σκελετός και οι ασθενείς μπορεί να έχουν οσφυαλγία ή και ισχιαλγία. Η νόσος προσβάλλει, ακόμη, τα δάκτυλα και μπορεί να προσβάλλει τα νύχια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκδηλώσεις από το δέρμα προηγούνται της αρθρίτιδας κατά αρκετά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν και ασθενείς που η αρθρίτιδα εκδηλώνεται πριν από την ψωρίαση. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που η νόσος εκδηλώνει ταυτόχρονα τα δύο της πρόσωπα. Ολοι οι ασθενείς με ψωρίαση δεν θα εμφανίσουν αρθρίτιδα. Η νόσος αυτή με τα δύο πρόσωπα έχει εξάρσεις και υφέσεις. Το stress προκαλεί έξαρση της νόσου.

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι αυτοάνοσο νόσημα. Σε αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα που είναι σχεδιασμένο φυσιολογικά να αντιστέκεται και να προσβάλλει τους εχθρούς του οργανισμού που είναι μικρόβια, ιοί, μύκητες και ξένα σώματα αντί αυτού προσβάλλει τα κύτταρά του. Ετσι, δημιουργούνται θέσεις άσηπτης φλεγμονής. Η φλεγμονή συνοδεύεται από πόνο και οι ασθενείς πονούν στις αρθρώσεις και στις ενθέσεις.

Η νόσος αυτή με τα δύο πρόσωπα μπορεί να ακολουθείται μετά από χρόνια από νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων, όπως η αθηροσκλήρωση και η στεφανιαία νόσος.

Η θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας στηρίζεται σε δύο πυλώνες, στα φάρμακα και στη φυσικοθεραπεία. Για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας χρησιμοποιούνται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα τροποποιητικά της νόσου φάρμακα και οι βιολογικοί παράγοντες. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι η σύγχρονη θεραπευτική επανάσταση που αντιμετωπίζει και τις εκδηλώσεις από το δέρμα και τις εκδηλώσεις από τις αρθρώσεις. Οι ασθενείς δεν έχουν ανάγκη πλέον να κρύβονται και να υφίστανται την κοινωνική απομόνωση που προκαλεί η δυσμορφία του δέρματος. Η σύγχρονη θεραπευτική επανάσταση που αποτέλεσε τη λύση στην αντιμετώπιση των αυτοανόσων νοσημάτων έδωσε λύση και στην ψωριασκή αρθρίτιδα. Μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς και τις εκδηλώσεις από το δέρμα και τις εκδηλώσεις από τις αρθρώσεις.