Τα πιθανά συμπτώματα από τον εμβολιασμό για την COVID-19 και αντενδείξεις.

Καθώς οι εμβολιασμοί έναντι του Sars-COV-2 συνεχίζονται στη χώρα μας και περισσότεροι από 1.600.000 συμπολίτες μας «θωρακίστηκαν»  από τον κορωνοϊό, ωστόσο πολλοί άλλοι πολίτες εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το εμβόλιο ή φοβούνται τις παρενέργειες τους.

Υπάρχει, πράγματι ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό.  Οι περισσότερες από αυτές είναι ήπιες και βραχυπρόθεσμες, και δεν εμφανίζονται σε όλους. Αυτές μπορεί να αφορούν: ερυθρότητα, οίδημα, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης, πυρετός, ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης. Υπάρχουν όμως κι άλλες όπως μια παράξενη, μεταλλική γεύση στο στόμα ή εξάνθημα στο σημείο της ένεσης. Οι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι δείκτες ότι το σώμα σας χτίζει ανοσία στον ιό. Ωστόσο, εάν δεν έχετε παρενέργειες, ίσως αναρωτιέστε εάν το εμβόλιο κάνει τη δουλειά του ή όχι.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε εάν λειτουργεί το εμβόλιο σας είναι να λάβετε τον προτεινόμενο αριθμό εμβολιασμού και στα προτεινόμενα διαστήματα.

Ποιοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;

Οι έγκυες και τα παιδιά εξαιρούνται σε αυτή τη φάση από τον εμβολιασμό. Σκοπός είναι ο εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19 να χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές (πηγή: Βιοιατρική)

 Έχω αλλεργία μπορώ να εμβολιαστώ;

Οι κοινές και συνηθισμένες αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, χαρακτήρισε υπερβολικό τον φόβο για το θέμα των αλλεργιών σε άτομα που φτάνουν στο σημείο να ακυρώσουν ακόμα και τα ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά της COVID -19. Όπως είπε μόνο όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κατά το παρελθόν, η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτιο και έχει χρειαστεί η ενδοφλέβια χορήγηση ειδικού φαρμάκου για την αντιμετώπισή της» έχουν λόγο να ενημερώνουν τους γιατρούς τους πριν από τον εμβολιασμό. Η κυρία Θεοδωρίδου είπε, ακόμη, ότι γίνεται μια υπερεκτίμηση των αλλεργιών και εξήγησε πως οι κοινές και συνηθισμένες αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό. Κοινές αλλεργίες σε φάρμακα, σε εποχικά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, βαφές, χρώματα, και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις δεν είναι λόγος να μην γίνεται το εμβόλιο τόνισε και προσέθεσε για τις εποχικές αλλεργίες ότι όσοι παίρνουν αντιισταμινικά φάρμακα αυτή την περίοδο καλό θα ήταν να μην τα πάρουν όταν θα πάνε για να κάνουν το εμβόλιο.

Αν έχω περάσει COVID-19 πρέπει να κάνω το εμβόλιο;

Ναι. Υπάρχουν στοιχεία ότι η φυσική ανοσία μετά τη λοίμωξη δεν διαρκεί πολύ και δεν προστατεύει απόλυτα από επαναλοίμωξη. Φαίνεται ότι η φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη διαρκεί 3 με 12 μήνες, δεν είναι όμως το ίδιο για όλους και εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το πόσο βαριά ήταν η νόσηση (όσο πιο βαριά ήταν η νόσηση τόσο περισσότερο μένουν στο αίμα τα προστατευτικά αντισώματα). Χρειάζεται συνεπώς εμβολιασμός και σε αυτή την περίπτωση, αλλά πιθανότατα λίγο αργότερα (πηγή: Υγεία)

Για πόσο διάστημα με προστατεύει το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2;

Τόσο η διάρκεια της φυσικής ανοσίας, δηλαδή της ανοσίας μετά από μόλυνση του ατόμου από τον ιό, όσο και η διάρκεια της ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού αποτελούν αντικείμενα διερεύνησης και αναμένονται νέα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου.