Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου για τον κορωνοϊό δεν αποκατασταθούν σύντομα τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ένα τεστ ανίχνευσης της covid-19. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου είναι φυσιολογικές, αλλά θα πρέπει να διαρκούν μόνο λίγες ημέρες.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό είναι μια φυσιολογική απάντηση στην ανοσία του ανθρώπινου οργανισμού και όχι αιτία ανησυχίας. Ωστόσο, εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες  επιμείνουν λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι ειδικοί λένε ότι εάν οι παρενέργειες του εμβολίου σας διαρκέσουν πολύ, περισσότερες από 72 ώρες ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού – ειδικά επειδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και τα συμπτώματα του COVID μπορεί να φαίνονται αρκετά όμοια.  Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου είναι κόπωση, πυρετός και πόνοι στο σώμα – επίσης συμπτώματα που αναπτύσσονται εάν κάποιος έχει νοσήσει από τον ιό.

Εάν ανακαλύψετε ότι έχετε COVID, μετά τη λήψη του εμβολίου, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι σας μετέδωσε τον ιό το εμβόλιο σας. Όπως εξηγεί το CDC, κανένα από τα τρία εμβόλια που διατίθενται στις Η.Π.Α. – Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson – δεν είναι ζωντανά εμβόλια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να σας μεταδώσουν τον ιό. Ωστόσο, χρειάζονται μερικές εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για την οικοδόμηση ανοσίας, πράγμα που σημαίνει ότι «είναι πιθανό ένα άτομο να μολυνθεί με τον ιό που προκαλεί η covid-19 λίγο πριν ή λίγο μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια να αρρωστήσει επειδή δεν προλάβατε να αναπτύξετε ανοσία από το εμβόλιο.

Αν κολλήσατε κορωνοϊό ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη δόση Pfizer ή Moderna, θα πρέπει να αναβάλλετε τη δεύτερη σας λήψη. «Ο εμβολιασμός ατόμων με γνωστή τρέχουσα λοίμωξη SARS-CoV-2 θα πρέπει να αναβάλλεται έως ότου το άτομο αναρρώσει» σημειώνει το CDC.

Σε περίπτωση που πρέπει να καθυστερήσετε τη δεύτερη δόση σας, οι εταιρείες αναφέρουν ότι μπορεί να χορηγηθεί έως και έξι εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε απλώς παρενέργειες μετά την πρώτη λήψη και δεν έχετε κορωνοϊό, θα πρέπει να κάνετε έγκαιρα τη δεύτερη δόση σας και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, «εκτός κι αν ο γιατρός σας σας πει να μην εμβολιαστείτε».