Μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στη σωματική δραστηριότητα, η οποία ξεκίνησε το 2019 και έως και σήμερα εξακολουθεί να είναι viral, είναι αυτή που καθιέρωσε η 22χρονη αμερικανίδα ηθοποιός και περσόνα των social media Lauren Giraldo.

Πρόκεται για τη μέθοδο γυμναστικής 12-3-30 που χρησιμοποιεί μόνο έναν διάδρομο γυμναστικής. Το «12» αναφέρεται στο ποσοστό κλίσης του διαδρόμου (12%), το «3» στην ταχύτητα (3mph δηλαδή περίπου 5 χιλιόμετρα/ώρα ) και το «30» στον χρόνο της άσκησης (30 λεπτά).

Με αυτήν την ρουτίνα γυμναστικής η Giraldo την οποία εφάρμοζε 5 ημέρες την εβδομάδα, κατάφερε να χασει 13 κιλά. Όπως είπε η ίδια, καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήρια με τις σωματικές ασκήσεις, άρχισε να “παίζει” με τις ρυθμίσεις στο διάδρομο του γυμναστηρίου. Έβαλε  την κλίση στο 12%, την ένταση του βαδίσματος στο 3 (δηλαδή σχετικά γρήγορο περπάτημα) ως το μέγιστο και ακολούθησε τη συμβουλή της γιαγιάς της που έλεγε ότι 30 λεπτά άσκησης την ημέρα είναι το μόνο που χρειάζεται ο οργανισμός. Έτσι ξεκίνησε και ο συνδυασμός γυμναστικής.

Στην αρχή, όπως παραδέχεται, δεν κατάφερνε να βγάλει μέχρι τέλος την προπόνηση καθώς η κλίση 12% είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σταματούσε στη διάρκεια των 30 λεπτών 4 φορές.

Πόσο ασφαλής είναι αυτή η μέθοδος γυμναστικής; 

Οι ειδικοί λένε ότι η συγκεκριμένη προπόνηση αποτελεί μια καλή άσκηση, αλλά δεν προσφέρει μοναδικά οφέλη σε σχέση με άλλες ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα και αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς (cardio).

Γιατροί και γυμναστές έχουν υποδείξει ωστόσο πως δεν είναι μια άσκηση για τον αρχάριο, τον αγύμναστο ή τον μεσήλικα. Χρειάζεται προσοχή, δηλώνουν, μιλώντας για τραυματισμούς, καθώς κάποιες φορές το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από το όφελος. Σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προπόνηση για ΟΛΟΥΣ, όπως τουλάχιστον προτείνεται για την εφαρμογή της από την αρχή, καθότι η κλίση 12% είναι σαν περπατάς πάνω σε ένα βουνό για 30 λεπτά…για σκεφθείτε το,,, 

Θέλετε να κάνετε μια δοκιμή; Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

Ξεκινήστε με αυτή τη ρουτίνα: 0-5-30. Δηλαδή κλίση 0%, ταχύτητα βασίσματος στο 5 και χρόνος στα 30 λεπτά. Όταν εξοικιωθείτε και αισθανθείτε άνετα με αυτήν την προπόνηση, (μέσα σε ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων) τότε μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε την κλίση.  Μπορείτε να εφαρμόσετε το πρόγραμμα αυτό για 3-4 φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να το εφαρμόσετε μέρα παρά μέρα για να μην καταπονήσετε πολύ το σώμα σας. Αφήστε μια ημέρα κενή ώστε το σώμα σας να αναρρώσει από την έντονη προπόνηση, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες μπορείτε να κάνετε κάποια άλλη φυσική δραστηριότητα, όπως ποδήλατο, κολύμπι κλπ.