Ο αριθμός των ανθρώπων που «φορούν» φορετή τεχνολογία ή wearable technology, από τα λεγόμενα «έξυπνα ρολόγια» τα γυαλιά της Google έως και τα έξυπνα ρούχα για ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης, αυξάνονται στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ένας στους δώδεκα ενήλικες στη Δυτική Ευρώπη χρησιμοποιεί wearable τεχνολογία για να υποστηρίξει και να αλλάξει τη συμπεριφορά της υγείας του. Είναι σαφές λοιπόν, ότι η τεχνολογία είναι αρκετά ώριμη σήμερα για να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πρακτική για τους ασθενείς που προσπαθούν να διαχειριστούν το σωματικό βάρος τους. Η φορετή τεχνολογία έρχεται τώρα να προσφέρει λύση σε θέματα παχυσαρκίας.  Στο πλαίσιο του στηριζόμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματος DAPHNE, αναπτύχθηκε υλικό και λογισμικό που επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν τη σωματική άσκηση, την ανάπαυση, το στρες και τη διατροφή των ασθενών, στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των ιατρικών επισκέψεων.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς, θεραπείας στους ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία είναι το κίνητρο. Πως δηλαδή θα πείσουν τους ασθενείς να βελτιώσουν τη διατροφή τους και κυρίως πως να έχουν περισσότερη φυσική δραστηριότητα και να βελτιώσουν την «καθιστική» συμπεριφορά τους.  Στο πρόβλημα αυτό έρχεται ως απάντηση η φορετή τεχνολογία καθώς μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της συμπεριφοράς τους, ενώ παράλληλα μπορεί να δίνει ταχεία ανατροφοδότηση στο γιατρό, σχετικά με τις αλλαγές στη συμπεριφορά του ασθενούς, και στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη επίσκεψη. Με άλλα λόγια η «εικονική εποπτεία» φαίνεται πως μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Το λογισμικό του προγράμματος DAPHNE παρέχει μοντέλα συλλογής δεδομένων και ευφυείς αλγορίθμους που αναγνωρίζουν τη συμπεριφορά του ασθενούς και σχετίζονται με τη διαχείριση του βάρους. Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με βάση μικροαισθητήρες και μπορεί να εφαρμοστεί και σε smartphone τηλέφωνα τα οποία θα συλλέγουν στοιχεία για τη φυσική δραστηριότητα αλλά και διατροφικές πληροφορίες. Χρησιμοποιεί τεχνολογία Cloud που προσφέρει στοιχεία σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον απολύτως ασφαλές και προστατευμένο. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά σε εφήβους και ενήλικες και μάλιστα όπως τονίζεται κάποιοι χρήστες κατάφεραν να χάσουν και κιλά.

Στο πρόγραμμα DAPHNE οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντόπισαν τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες στη χρήση της wearable τεχνολογίας για τη διαχείριση του βάρους. Ενώ σε ότι αφορά τη σωματική δραστηριότητα λειτουργεί πολύ εύκολα και τη διαχειρίζεται επίσης εύκολα ο ασθενής, ωστόσο στο διατροφικό σκέλος η εφαρμογή DAPHNE ζητά από το χρήστη να εντοπίσει τα τρόφιμα που έχει καταναλώσει και το ποσό της κάθε τροφής. Η εξεύρεση της σωστής περιγραφής μπορεί να είναι κουραστική και σύνθετα τρόφιμα, όπως μία πίτσα ή ανάμεικτη σαλάτα, είναι δύσκολο να κωδικοποιηθούν.

Αυτό όμως προς το παρόν γιατί στο μέλλον, μπορεί να είναι αρκετή για να καταγράψει τον αριθμό των σνακς, τα γλυκά, τα ποτά, τα φρούτα ή τα λαχανικά που κατανάλωσε ο χρήστης και έτσι να παρακολουθεί τις τάσεις τους.

Αυτό που επισημαίνεται πάντως είναι πως όπως σε κάθε θεραπεία που εξαρτάται από τα κίνητρα των ασθενών, εκείνοι που δεν ανταποκρίνονται μπορεί να είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η τεχνολογία με τη δυνατότητα αλλαγής της διατροφικής και καθιστικής συμπεριφοράς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα στους νέους ή σε όσους ενδιαφέρονται για την υγεία τους αλλά μπορεί ταυτόχρονα να διευρύνει το χάσμα υγείας που ήδη υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων με διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα, ή μεταξύ νέων και ηλικιωμένων.