Οι αγορές και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι από τις δραστηριότητες που μπορεί να μας φτιάχνουν τη διάθεση, ειδικότερα τώρα την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού.

Αυτή λοιπόν η δραστηριότητα, μπορεί πολύ εύκολα να μας χαλάσει τη διάθεση και να μας βάλει σε…μπελάδες εάν ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας. Με λίγο προγραμματισμό μπορούμε να μειώσουμε τα περιττά έξοδα, να εξοικονομήσουμε χρήματα αλλά κυρίως να συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων.

Πριν  να πάτε, λοιπόν, στο σ/μ, φροντίστε να δείτε την παρακάτω λίστα η οποία θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τις αγορές σας

 1. Κάντε προγραμματισμό των αγορών σας. Γράψτε τα γεύματα που σκοπεύετε να μαγειρέψετε στη διάρκεια της εβδομάδας και στη συνέχεια, δημιουργήστε μια λεπτομερή λίστα αγορών με κάθε προϊόν και πόσα χρειάζεστε.
 2. Ελέγξτε νωρίτερα το ψυγείο και την τροφοθήκη σας. Δείτε τι έχετε στο ντουλάπι και στο ψυγείο σας. Έτσι θα αποφύγετε την αγορά προϊόντων που τα έχετε ήδη αγορασμένα.
 3. Χρησιμοποιείστε ότι έχετε στο ψυγείο σας και στα ράφια της αποθήκης τροφίμων
 4. Να έχετε πάντα ένα συγκεκριμένο μηνιαίο budget για τα ψώνια στο σ/μ.
 5. Να πηγαίνετε στο σ/μ μόνο με μετρητά κι όχι με κάρτα πιστωτική ή χρεωστική.
 1. Ψωνίστε σύμφωνα με τις προσφορές των καταστημάτων και τις εκπτώσεις που κάνουν σε συγκεκριμένα προϊόντα. Καλό θα είναι να μην ψωνίζετε όλα τα προϊόντα από ένα κατάστημα, αλλά μετά από έρευνα να δείτε ποιο σ/μ προσφέρει τι και να αγοράσετε από εκεί. Σημαντικό: Ελέγξτε εάν οι προσφορές είναι πραγματικά προσφορές κι όχι παραπλανητικές, όπως συχνά συμβαίνει.
 2. Χρησιμοποιείστε την αριθμομηχανή του κινητού τηλεφώνου σας για να υπολογίζεται την τιμή κάθε προϊόντος που βάζετε στο καλάθι και να έχετε τον έλεγχο τι ξοδεύετε.
 3. Ψωνίστε από εκπτωτικές αλυσίδες ή discount σ/μ
 4. Οι αγορές τροφίμων λαχανικών και φρούτων από τις λαϊκές αγορές είναι πάντα μια καλή και φθηνότερη λύση από ότι στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.
 5. Επιλέξτε να πάτε με τα πόδια στο πλησιέστερο κατάστημα. Καλό για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη σας. Το περπάτημα όχι μόνο θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα καυσαέρια στην ατμόσφαιρα αλλά θα σας βοηθήσει να περιοριστείτε στην αγορά μόνο όσων μπορείτε να μεταφέρετε.
 1. Πάρτε τις δικές σας σακούλες μεταφοράς τροφίμων. Μιας και οι πλαστικές χρεώνονται είναι ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τις οικολογικές σακούλες για τα ψώνια σας.
 2. Ένα συνηθισμένο κόλπο είναι να είστε χορτάτοι όταν πηγαίνετε για ψώνια. Εάν πεινάτε αυξάνονται οι πιθανότητες για παρορμητικές για προϊόντα που ενδεχομένως δε χρειάζεστε ή είναι υπερβολή
 3. Πάρτε μικρότερο καλάθι. Θα γεμίσει πιο γρήγορα και θα σας στείλει στο ταμείο συντομότερα
 4. Κρατήστε τα μάτια χαμηλά… Συνήθως τα επώνυμα προϊόντα τοποθετούνται στο επίπεδο των ματιών και είναι τα πιο ακριβά. Κοιτάξτε τα κάτω ράφια ή τα ειδικά ράφια όπου υπάρχουν οι προσφορές.
 5. Ψωνίζετε πάντα εποχιακά προϊόντα ή κατεψυγμένα λαχανικά εάν είναι εκτός εποχής.

16. Φροντίστε να τα αποθηκεύετε σωστά. Όσο λιγότερα τρόφιμα σπαταλάτε, τόσο περισσότερα χρήματα εξοικονομείτε.