• Μεγάλη μελέτη βρίσκει σχέση μεταξύ COVID-19 και ψυχικής υγείας.
  • Περίπου το 1/3 των επιζώντων της COVID-19, στις ΗΠΑ, διαγνώστηκαν με νευρολογικά προβλήματα ή ζητήματα ψυχικής υγείας εντός 6 μηνών από τη διάγνωση της ασθένειας.
  • Το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης ήταν οι πιο συχνές διαγνώσεις.
  • Οι νευρολογικές καταστάσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια, εμφανίστηκαν λιγότερο συχνά, αλλά ήταν πιο συχνές σε άτομα με σοβαρή COVID-19.
  • Η συνολική επίδραση αυτών των διαταραχών, πολλές από τις οποίες είναι χρόνιες, μπορεί να είναι σημαντική για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής μέριμνας λόγω της κλίμακας της πανδημίας.

Η μελέτη

Από την αρχή της πανδημίας της COVID-19, υπήρξαν ανησυχίες ότι όσοι έχουν ασθενήσει από τη λοίμωξη, ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών και ψυχικών παθήσεων. Υπήρχαν, επίσης, πρώιμες ενδείξεις ότι η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.  Τον Νοέμβριο του 2020, μια μελέτη παρατήρησης από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε ότι οι επιζώντες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης και του άγχους τους 3 μήνες μετά τη διάγνωση με COVID-19. Οι ίδιοι ερευνητές χρησιμοποίησαν έπειτα τα αρχεία υγείας περισσότερων από 236.000 ασθενών στις ΗΠΑ για να εκτιμήσουν τους κινδύνους ανάπτυξης νευρολογικών και ψυχιατρικών καταστάσεων τους 6 μήνες μετά τη διάγνωση με COVID-19. Οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 13 Δεκεμβρίου 2020.

Κατά τους 6 μήνες μετά τη διάγνωση του COVID-19, το 13% των συμμετεχόντων έλαβαν την πρώτη τους διάγνωση νευρολογικής ή ψυχιατρικής κατάστασης.

Οι πιο συχνές διαγνώσεις ήταν:

Διαταραχές άγχους  17%

Διαταραχές διάθεσης 14%,

Διαταραχές κατάχρησης ουσιών 7%

Αϋπνία  5%.

Η συχνότητα εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα αποτελέσματα. Έτσι, το 2,1% όλων των συμμετεχόντων παρουσίασαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το 0,7% εμφάνισαν άνοια και μόλις το 0,6% εμφάνισαν εγκεφαλική αιμορραγία.

Πάντως τα παραπάνω προβλήματα υγείας συνδέονται κυρίως με τη σοβαρότητα της νόσου. Όσοι εμφάνισαν πιο σοβαρή COVID-19 είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχικής υγείας και νευρολογικών καταστάσεων.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry Trusted Source.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συνολική επίπτωση των διαγνώσεων νευρολογικής ή ψυχικής υγείας ήταν 34%.