Σύμφωνα με βρετανική έρευνα μόλις ένας στους τέσσερις ασθενείς με covid-19 ανέρρωσε πλήρως ένα χρόνο αφού νοσηλεύθηκε. Η έρευνα προειδοποιεί ότι η μακροχρόνια covid ενδέχεται να γίνει μια κοινή πάθηση.

Στην έρευνα* συμμετείχαν περίπου 2.300 ασθενείς και εξετάστηκε η ανάρρωση 807 εξ αυτών, 5 έως 12 μήνες αφότου έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Μόνο το 26% από αυτούς ανέφερε ότι είχε αναρρώσει πλήρως πέντε μήνες μετά τη νοσηλεία του, με το ποσοστό να αυξάνεται λίγο στο 28,9% δώδεκα μήνες μετά τη νοσηλεία.


 

Δείτε ακόμη: Έλλειψη βιταμίνης D. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Σημάδια και συμπτώματα.


Λιγότερο πιθανό οι γυναίκες να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους άνδρες

Την ίδια ώρα με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες είναι κατά 33% λιγότερο πιθανό να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους άνδρες, ενώ οι υπέρβαροι έχουν τις μισές πιθανότητες να έχουν αναρρώσει πλήρως σε σχέση με τους ασθενείς με κανονικό βάρος. Παράλληλα όσοι χρειάστηκαν αναπνευστήρα στη διάρκεια της νοσηλείας τους είναι 58% λιγότερο πιθανό να έχουν αναρρώσει πλήρως.

Έως τις 22 Απριλίου του 2022 είχαν καταγραφεί περισσότερα από 500.000.000 κρούσματα SARS-CoV-2 παγκοσμίως

Μεταξύ των δέκα πιο συχνών συμπτωμάτων της μακροχρόνιας covid που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν  κόπωση, οι μυικοί πόνοι, διαταραχές ύπνου, δύσπνοια, πόνος στις αρθρώσεις ή πρήξιμο, μείωση της σωματικής δραστηριότητας,απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης και αδυναμία των άκρων κ.α.

Συνοπτικά, η μελέτη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για την υποστήριξη αυτού του μεγάλου και ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού ασθενών στον οποίο υπάρχει σημαντική επιβάρυνση συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ικανότητας άσκησης και των μεγάλων μειώσεων στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία ‘ενα χρόνο μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες, το σύνδρομο long-COVID θα μπορούσε να γίνει μια εξαιρετικά διαδεδομένη νέα μακροχρόνια κατάσταση ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας.

Ο όρος «σύνδρομο long-COVID» περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία, αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-CoV-2. Το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) προτείνει την ακόλουθη ορολογία για τις φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2:

  1. Οξεία COVID-19 (Acute COVID-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες
  2. Συνεχιζόμενη συμπτωματική COVID-19 (Ongoing symptomatic COVID-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες
  3. Μετά-COVID-19 σύνδρομο (Post COVID-19 syndrome): αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη με COVID-19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε εναλλακτική διάγνωση.

Για το σύνδρομο long COVID όπως και για το post-COVID-19, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

 

*Την έρευνα παρουσίασε παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών (ECCMID) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, χρησιμοποίησε τα δεδομένα ενήλικων ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε 39 βρετανικά νοσοκομεία από τις 7 Μαρτίου 2020 ως τις 18 Απριλίου 2021.