Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι θέλετε να κλάψετε, είτε από χαρά, είτε από λύπη, από νεύρα, ή θυμό, μην προσπαθήσετε να καταπνίξετε το συναίσθημα αυτό, γατί το κλάμα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Σίγουρα δε λύνει τα όποια προβλήματα μπορεί να έχουμε, όμως έχει μεγάλη επίδραση στη σωματική, πνευματική και ψυχική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Το κλάμα ανακουφίζει από το άγχος

Αν και δεν έχει κατανοηθεί πλήρως πως λειτουργεί επιστημονικά η φυσική πράξη του κλάματος, ωστόσο αυτό συνδέεται με τα συναισθήματά μας. Ένα από τα οφέλη του κλάματος είναι ότι βοηθά στην ανακούφιση της σωματικής έντασης και του αισθήματος της  αναστάτωσης.

Το κλάμα μπορεί να είναι ένα φυσικό απολυμαντικό

Ένα άλλο από τα υποτιθέμενα οφέλη του κλάματος είναι ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των βακτηριδίων. Είναι αλήθεια ότι τα δάκρυα περιέχουν λυσοζύμη, ένα ένζυμο, γνωστό χημικώς ως μουραμιδάση, το οποίο ως αντιμικροβιακό ένζυμο, παίζει καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Αλλά προτού σκεφτείτε ότι τα δάκρυά σας έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, θυμηθείτε ότι δεν έχει αποδειχτεί ακόμη επιστημονικά ο παραπάνω ισχυρισμός.

Το κλάμα κάνει καλό στα μάτια

Τα δάκρυα υγραίνουν τα μάτια και τα διατηρούν υγιή. Η βιολογική λειτουργία των δακρύων είναι να διατηρεί το μάτι υγρό ή να το προστατεύει από ατυχήματα. Αντίστοιχα και το υπερβολικό κλάμα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια.

Το κλάμα μας βοηθά να πετύχουμε αυτό που θέλουμε

Είναι γνωστό ότι τα δάκρυα και το κλάμα μπορούν να γίνουν ένας μηχανισμός που θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση υπέρ μας.. Ακόμα κι αν δεν γίνεται συνειδητά η χειραγώγηση κάποιου, το κλάμα έχει μια σημαντική κοινωνική λειτουργία καθώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση του θυμού,  τη μείωση της επιθετικότητας από άλλους σε καταστάσεις συγκρούσεων, να κάνει τους άλλους να αισθάνονται ένοχοι.

 

Το κλάμα ενισχύει δεσμούς

Όταν επικοινωνούμε με άλλους με δάκρυα, αποκαλύπτουμε πόσο τρωτοί και ευαίσθητοι είμαστε στη δεδομένη στιγμή. Με υποστηρικτικούς ανθρώπους, το κλάμα μπορεί να δημιουργήσει μια αυξημένη αίσθηση δέσμευσης και σύνδεσης γιατί δείχνει ότι εμπιστεύεσαι το άτομο που βρίσκεται γύρω σου. Το κλάμα είναι, επομένως, ένα μήνυμα ότι αισθανόμαστε κοντά σε κάποιον και αυτό μπορεί να προωθήσει μια βαθιά επικοινωνιακή απόκριση (ενσυναίσθηση) και μια συναισθηματική σύνδεση.

Το κλάμα βελτιώνει την επικοινωνία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κλάμα στους ανθρώπους είναι ένας τρόπος για να τραβήξει κάποιος την προσοχή, όπως τα βρέφη που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή της μητέρας τους. Τα δάκρυα των μωρών και των παιδιών προσθέτουν ένα οπτικό στοιχείο σε αυτήν την κραυγή για βοήθεια και στοχεύουν σε έναν συγκεκριμένο φροντιστή που μπορεί να τα δει. Ως ενήλικες, οι άνθρωποι έχουν προσαρμόσει αυτήν τη βιολογική λειτουργία σε συναισθηματική. Τα δάκρυα των ενηλίκων, όπως τα κλάματα με φωνή μεταδίδουν κυρίως ένα μήνυμα όπως “σε χρειάζομαι, βοήθησέ με”

Το κλάμα μπορεί να μας απαλλάξει από τοξίνες

Ο βιοχημικός William Frey πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή έρευνα για το κλάμα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, στην οποία αναφερόταν ότι τα δάκρυα βοηθούν να απαλλαγεί το σώμα από ανεπιθύμητες τοξίνες.  Στην έρευνα αυτή συνέκρινε τα ερεθιστικά δάκρυα [πχ από το κόψιμο των κρεμμυδιών] με τα συναισθηματικά δάκρυα και βρήκε κάποιες χημικές διαφορές, όπως υψηλότερη περιεκτικότητα ορισμένων πρωτεϊνών στα συναισθηματικά δάκρυα, που μπορεί να οφείλονται στην απελευθέρωση των υποπροϊόντων του στρες.

Το κλάμα ενισχύει τη διάθεση

Σε έρευνες που έχουν γίνει περίπου τα 2/3 των ανθρώπων αναφέρουν γενικά ότι αισθάνονται καλύτερα μετά το κλάμα », λέει ο Jonathan Rottenberg, PhD, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Επίσης το πως αντιδρούν οι άλλοι στο κλάμα μας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να καθορίσουμε πώς νιώθουμε μετά. Εάν αντιδρούν με κατανόηση και υποστήριξη, είναι πολύ πιο πιθανό να νιώσουμε καλύτερα από ό,τι εάν μας κάνουν να νιώσουμε αμήχανα. Το κλάμα σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, ή σε άτομα που αντιδρούν αρνητικά μπορεί σίγουρα να μας κάνει να νιώσουμε χειρότερα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα άμεσα αποτελέσματα του κλάματος μπορεί να επιδεινώσουν τη διάθεσή μας, για αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι το κλάμα να μας ενισχύει τη διάθεση.